Menu
/
Menu
Karta Dań
Napoje

Szef Kuchni Grzegorz Bednarczyk

POLECA

  • Carpaccio z kaczej piersi
    36,00
    z gruszką, rukolą i sosem cytrynowo - miodowym
  • Kwaśnica na baraninie
    24,00
  • Jagnięcy burger Szefa
    58,00
    Burger z befsztykiem z jagnięciny, ajvarem, serem cheddar, konfiturą z czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i sałatą, podany z frytkami domowymi i sosem czosnkowym
  • Beza z bitą śmietaną
    24,00
    i owocami sezonowymi

Zakąski

  • Karczmiany grillowany oscypek
    22,00
    z prażonym boczkiem, orzechami laskowymi, sosem żurawinowym i opiekanym tostem
  • Swojska deseczka dla dwóch osób
    38,00
    smalec, masło ziołowe, proziaki, wiejski chleb, ogórek kiszony
  • Tatar z wędzonego u nas pstrąga
    38,00
    wędzony pstrąg siekany z koperkiem i chrupiącym selerem naciowym, podawany z żółtkiem z jajka przepiórczego
  • Siekany tatar z polędwicy wołowej
    48,00
    podawany z żółtkiem, korniszonem i cebulą
  • Pierożki z jagnięciną
    29,00
    w sosie śmietanowym z kurkami
  • Sałata z pieczonym burakiem i kozim serem
    36,00
    z młodym szpinakiem, prażonymi migdałami i sosem malinowym w koszyku z ciasta filo
  • Sałatka zagrodowa z grillowanym kurczakiem
    34,00
    mieszanka sałat z kurczakiem, ogórkiem, pomidorem, papryką i cebulą z sosem vinegret
  • Grillowany Cammembert
    38,00
    z rukolą, grillowanym jabłkiem i sosem śliwkowym

Zupy

  • Krem z dyni
    19,00
    z kruszonką z wędzonego twarogu
  • Aromatyczny barszcz czerwony „czysty”
    19,00
    podawany z pasztecikiem
  • Zupa z leśnych grzybów z lanym ciastem
    24,00
    duża porcja
  • Gulaszowa w kociołku
    38,00
    gęsta i sycąca zupa z wołowiną, warzywami i pieczywem
  • Żur staropolski
    26,00
    z jajkiem i podsmażaną wiejską kiełbasą podawany w czarce chlebowej z dolewką

W każdą niedzielę
zapraszamy na esencjonalny rosół z trzech rodzajów mięs z makaronem
24 zł/duża porcja
18 zł/porcja

Pierogi i makarony

Pierogi z wody lub podsmażane, ze skwarkami lub masłem
  • Pierogi ruskie
    26,00
  • Pierogi z mięsem
    29,00
  • Wareniki z kapustą i grzybami
    26,00
  • Micha pierogów
    38,00
    ruskie, z mięsem, wareniki z kapustą i grzybami
  • Makaron penne z kurczakiem
    38,00
    i sosem serowo - porowym

Jadło zwyczajowe

  • Pieczony kurczak Supreme
    44,00
    pierś z kurczaka z kostką z grillowanymi warzywami, domowymi frytkami i dipem jogurtowo-czosnkowym
  • Filet z kurczaka z rusztu
    38,00
    z masełkiem ziołowym i puree ziemniaczanym
  • Schabowy jak dawniej – z kością
    42,00
    panierowany i smażony na smalcu podawany z gotowanymi ziemniakami
  • Żeberka cięte na pół łokcia i długo pieczone
    58,00
    podane z ziemniakami i trzema sosami
  • Karczemnie ostra karkówka
    39,00
    marynowana na ostro karkówka z rusztu z frytkami
  • Syty Burger Karczmiany
    48,00
    bułka maślana z befsztykiem wołowym, serem, pomidorem, korniszonem, sałatą i sosem karczmianym podawany z panierowanymi krążkami cebulowymi
  • Golonka po cygańsku
    46,00
    z duszonymi warzywami, musztardą, chrzanem i pieczywem
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie borowikowym
    49,00
    polędwiczka wieprzowa z rusztu z kluskami śląskimi, sosem borowikowym i buraczkami ćwikłowymi
  • Karczmiany wisielec
    54,00
    wiszący szaszłyk z piersi kurczaka z boczkiem, cukinią, pieczarkami i czerwoną papryką serwowany z talarkami z ziemniaków, sosem BBQ i sosem tatarskim
  • Placki ziemniaczane po chłopsku
    42,00
    placki z tartych ziemniaków z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną
  • Uczta gospodarza dla czterech głodnych
    349,00
    golonka, karkówka, kaczka po polsku połówka, szaszłyk na szabelce, żeberka, boczek pieczony, pierogi mieszane zapiekane, frytki domowe, kapusta zasmażana, smalec, pieczywo, ogórki kiszone, musztarda, chrzan, dip czosnkowy

Rarytasy

  • Golonka z indyka z sosem ze śliwek
    48,00
    lanymi kluskami podsmażanymi na maśle i karmelizowaną mini marchewką
  • Kaczka po polsku z pieca
    68,00
    z kopytkami i buraczkami ćwikłowymi
  • Karkówka z dzika
    64,00
    z warzywami korzeniowymi i grzybami na plackach ziemniaczanych
  • Stek z polędwicy na dwa palce
    99,00
    z sosem demi glace, frytkami domowymi i sałatką ogrodową z sosem miodowo-musztardowym
  • Sandacz smażony na klarowanym maśle
    68,00
    z racuchami z cukinii i karmelizowaną mini marchewką
  • Pstrąg z rusztu z aromatem rozmarynu
    46,00
    z frytkami
  • Pstrąg na ciepło z naszej wędzarni
    44,00
    z chrzanem i ogórkiem kiszonym

Desery

  • Naleśnik ze słodkim twarogiem
    26,00
    z owocami sezonowymi
  • Sernik tradycyjny
    18,00
  • Szarlotka na ciepło
    22,00
    z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną
  • Gorący fondant czekoladowy
    28,00
    z gałką lodów miętowych i bezą z bitej śmietany
  • Karczmiany puchar lodowy
    28,00
    3 gałki lodów ze świeżymi owocami i bitą śmietaną

Kelnerzy polecają

  • Lemoniada cytrynowa
    16,00/400 ml
    32,00/karafka 1 litr
    z miętą, słodzona miodem z Pasieki Maciejka
  • Gorąca lemoniada malinowa
    16,00/350 ml
    z imbirem, cytryną i miodem
  • Aromatyczny Grzaniec Galicyjski
    19,00/200 ml
    48,00/dzbanek 600 ml
    grzane wino z cynamonem, goździkami i pomarańczą
  • Nalewki z Manufaktury Nalewek
    9,00/40 ml
    dereniowa, cytrynowa, agrest, malina, porzeczka, wiśnia

Herbaty

  • Herbata z cytryną
    8,00/filiżanka
    22,00/dzbanek 1 litr
  • Wybór herbat
    8,00/filiżanka
    22,00/dzbanek 1 litr
    zielona, owocowa, miętowa, rumianek
  • Karczmiana herbata
    18,00/400 ml
    32,00/dzbanek 1 litr
    mieszanka przypraw, imbir, cytryna, pomarańcza, sok malinowy

Kawy

  • Espresso
    9,00
  • Kawa z mlekiem
    10,00
  • Americana
    12,00
  • Cappuccino
    12,00
  • Latte
    16,00
  • Baileys latte
    20,00

Napoje zimne

  • Sok świeżo wyciskany
    22,00/300 ml
    jabłko, marchew, grejpfrut, pomarańcza, mix
  • Lemoniada pomarańczowa z mango
    18,00/400 ml
    34,00/karafka 1 litr
    cytryną i miętą, słodzona miodem z regionalnej pasieki
  • Sok owocowy
    8,00/200 ml
    24,00/1 litr
    jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka, grejpfrut
  • Pepsi, 7 Up, Mirinda
    9,00/200 ml
    14,00/0,5 l
  • Woda z miętą i cytryną
    18,00/karafka 1l
  • Woda mineralna
    7,00/300 ml
    10,00/0,5 l
  • Sok świeżo wyciskany
    16,00/300 ml
    jabłko, marchew, grejpfrut, pomarańcza, mix
  • Lemoniada pomarańczowa z mango
    16,00/400 ml
    30,00/karafka 1 litr
    cytryną i miętą, słodzona miodem z regionalnej pasieki
  • Sok owocowy
    8,00/200 ml
    24,00/1 litr
    jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka, grejpfrut
  • Pepsi, 7 Up, Mirinda
    9,00/200 ml
    14,00/0,5 l
  • Woda „Perlage” Cisowianka
    12,00/700 ml
  • Woda mineralna
    7,00/300 ml
    10,00/0,5 l

Wina Polskie z winnicy Turnau

  • Turnau Rondo Regent
    180,00/750 ml
    czerwone aksamitne wino z wyraźnie owocowym bukietem
  • Turnau Solaris
    170,00/750 ml
    białe, średnio intensywne i lekko kwaskowe wino z nutą słodyczy

Piwa regionalne

  • Duch Sanu – Grzaniec z przyprawami i miodem
    26,00/0,5l
  • Duch Sanu – Pszeniczne
    18,00/0,5l
  • Duch Sanu - Męski Lager
    18,00/0,5l
  • Duch Sanu – Imbir z miodem
    18,00/0,5l
  • Duch Sanu – Pigwa-malina
    18,00/0,5l
  • Duch Sanu – Zero
    18,00/0,5l
  • Żywiec „lany” lub butelkowy
    15,00/0,5l
    11,00/0,3l
  • Leżajsk
    15,00/0,5l
  • Paulaner
    18,00/0,5l
  • Heineken, Heineken Zero
    18,00/0,65l

Miody pitne

  • Półtorak Jadwiga
    16,00/40 ml
  • Dwójniak Kurpiowski
    14,00/40 ml
  • Trójniak Piastowski
    12,00/40 ml
  • Czwórniak Korzenny
    10,00/40 ml

Drinki i koktajle

  • Aperol Spritz
    30,00/350 ml
  • Mohito
    34,00/350 ml
  • Prosecco owocowe
    34,00/200 ml
    Prosecco z owocami mrożonymi
  • “To bee or not to bee”
    26,00/150 ml
    Dwójniak Kurpiowski, 7 up, mięta i ogórek
O kartę win i pozostałe alkohole zapytaj obsługę